ŞEKER PANCARI KÜSPESİ
Şeker pancarı küspesi, şeker pancarının kökünde ( Beta vulgaris L.) bulunan şekerin sudan çıkarılmasından kaynaklanan lifli, enerji bakımından zengin bir yan üründür. Şeker pancarı küspesi hayvanlar tarafından işlenir ve çiftçiler tarafından çok değerlidir. Tüm hayvancılık sınıfları (ruminantlar, domuzlar ve atlar) için olağanüstü bir besleme değerine sahiptir, ancak galactogogue etkisine sahip olduğu için süt sığırları için özellikle uygundur ( Crawshaw, 2004 ; CNC, 2002 ). Bununla birlikte, şeker pancarı hamurunun çeşitli işlemlerden kaynaklandığı ve değişken kaliteye sahip olabileceği belirtilmelidir.
Dünyada, şeker pancarı köklerinin% 86’sı şeker olarak işlenir ve şeker pancarı küspesi elde edilir ( FAO, 2017 ). 1 ton şeker pancarının yaklaşık 150 kg şeker ve 500 kg ıslak pancar posası (veya 210 kg preslenmiş pancar posası veya 50 kg susuz pancar posası) verdiği rapor edilmiştir ( Legrand, 2015 ).
Şeker üretimi sırasında, pancar ilk önce temizlenir ve sıcak su (60-70 ° C) sayesinde meyve suyunun ekstrakte edildiği cossette’ler halinde parçalanır. Meyve suyu daha sonra şeker kamışı gibi işlenir, şeker ve pancar pekmezi elde edilir. Meyve suyunun çıkarılmasından sonra, şeker pancarı ekstresi, çoğunlukla şeker pancarı hücresi duvarlarından ve yaklaşık% 2-4 şekerden oluşan lifli malzeme, birçok yolla kullanılabilir. Bu veri sayfası ıslak elyaflı malzeme, yani ıslak pancar hamuru ve preslenmiş pancar hamuru ile ilgilidir. İkinci ürün gizlenebilir.