Ayçiçek Küspesi
Ayçiçeği Küspesi, Ayçiçeğinin yağlı tohumlarından yağ alındıktan sonra geriye kalan maddeye küspe adı verilir. Günümüzde yem sanayinin en önemli kısmını ayçiçeği küspesi oluşturmaktadır. Ülkemizde aşağı yukarı %47 lik oranda ayçiçeği yağı üretilmektedir. Küspe yem sanayinde vazgeçilmezdir. Ayçiçeği küspesini hayvanlar hem tadı hem de kokusu bakımından severek tüketmektedir. İçeriğinde hayvanlara zarar veren ya da büyümelerini engelleyen herhangi bir toksik maddeye rastlanılmamıştır.Hayvan yemi olarak kullanılan ayçiçeği küspesi 2 çeşittir,
-
Bazı küspeler %2 yada 3 yağ oranı içerir. Bunlar ham proteinli küspeler olup, kabuk miktarı da çok fazladır. Kabuklu olmaları sebebi ile de içeriğindeki selüloz miktarı fazladır. Bilindiği gibi yemin kalitesini etkileyen en önemli faktör kabuklarıdır. Kbuğun sindirilme derecesi çok düşük olduğundan besleyicilik değeri de azdır. Bu küspeye dikkatlice bakıldığında, bozulmamış kabuk yapıları hemen dikkat çeker.
-
Diğer küspe türü ise, kabuk oranı çok daha az olan küspelerdir. Bu küspelerin yağ oranı da %1.5 civarındadır. Protein oranları kabuklu küspelere göre daha fazladır. Böylece hayvanlar açısında besleme özelliği de fazladır.