Seka Global Yeni Nesil Hammadecilik
sekaglobal@sekaglobal.com.tr

Salma Tavukçuluk

Salma Tavukçuluk Nasıl Yapılır?

Salma Tavukçuluk (doğal yumurta) üretimi halk arasında klasik olarak bilinen köy yumurtası üretimidir.Salma Tavukçuluk tavukların özgürce arazide dolaşıp doğadan ve güneş ten her türlü minarel ve gıdaları aldıkları ,bütün gün doğal yaşam içinde yaşamaları şeklinde yapılan açık besi tavukçuluğudur. Bu tarz besi şekline aynı zamanda Özgür Tavuk Modeli ve Serbest Dolaşan Tavuk Yumurta Üretimi de denilmektedir.Salma Tavukçuluk tavukçuluk besleniçek tavuk adeti ne göre kapalı kümesi ve bu adet e göre de açık arazi olması gerekiyor

Salma Tavukçuluk yapıçak kişiler kapalı kümesten araziye yemlikten suluklara ve besleniçek olan tavuk ırkından veriliçek yem e kadar tüm detaylara dikkat etmelidir..

Salma Tavukçuluk(Köy Yumurtası)Üretimi girişiminde bulunanlar bu işe girerken doğru kurallara göre başlarlar ise bu iş çok kolay basit ,karlı ve geleçeği çok parlak bir iş sektörüdür..

Salma Tavukçuluk ta doğru kümes şartları doğru ırk ve doğru hayvan seçimi ve doğru besi yapmanız halinde verimi çok yüksek ve sorunsuz bir üretim alırsınız.

1) Salma tavukçuluk ta kapalı kümes nasıl olmalı ?
2) Salma tavukçuluk ta ırk seçimi nasıl olmalı ?
3) Salma tavukçuluk ta beslenme şekli ?
4) Salma tavukçuluk ta ışık programı

Salma Tavukçuluk ta Dikkat Edilmesi Gereken Başlıça Kurallar
1)Kapalı Kümes Şartları
Özelikle geçeleri kış ayında soğuk olmaması için gerekli izalasyon
Ortalama 20 derece sıçaklık(verim düşüklüğü olmaması için)
Kapalı kümesin tabanının ıslak olmaması
Kümesinizin havalandırmasının yeterli olması
Kümes içerisinde hayvan sayısının mt2 ye göre doğru orantıda olması
Tünekliklerin yeterli olması
Follukların yeterli ölçü ve adette olması
Tavukların çıkış kapılarının yeterli ölçü ve adet te olması
Yemlik ve sulukların kurulumu ve adetleri doğru orantıda ölçüde olması

Işık Programı
Yumurtaya giren tavukların 16 saat ışık programı uygulanmalı,8 saat istirahat.

3)Yarka Alımı ve Seçimi
Doğru cins yarka seçimi
Alınan yarka nın doğru hafta da alınmış olması
Alınan yarka nın aşı programının eksiksiz olması

Alınan yarka nın doğru gramaj da olması
Alınan yarka nın 1. kan olması
Alınan yarka nın doğru şartlarda yetiştirilmiş olması
Alınan yarka nın doğru yem programı ile yetiştirilmiş olması
Alınan yarka nın hasta ve bagışıklığı zayıf olmaması
Alınan yarka nın sürü üniformitesi nin doğru olması
Kesinlikle yaşlı,çıkma şu verimde bu verimde denilen hayvanlar dan uzak durulmalı

Alınan Yarka nın Kümes e Konulması ve Sonrası
Yarka lar geldiği ilk gün yemliklerin ve sulukların ve tüm hazırlıkların bitmiş olması
Yarka lar gelidiği ilk günden itibaren 5 ila 15 gün arasında geçeleri sürekli ışık yakılması(birikmeden kaynaklı ezilme olmaması için)
Yarka lar ilk geldiği gün den itibaren adaptasyon süresi (10/20 gün) bitene kadar kümes te sakin ortamın sağlanması.
Yarkalar ilk gün den itibaren 10/25 gün kadar kapalı kümes te tutulması dışarı salınmamalı
Yarka lar adaptasyon süresi bittikten sonra dışarı salımda serbest bırakılması,zorlanmamalı,kendileri çıkmaları beklenmeli.

Yem ve Beslenme
Alınan yarka nın ilk günden itibaren % 5/10 oranında yumurta verimine ulaşana kadar yumurta başlangıç yemi verilmesi.
% 5/10 yumurta verimin den sonra doğru rasyon da gerekli olan yumurta yemi verilmesi.
Dışarıdan verilen her türlü gıda ve maddelerin(ekmek,yeşillik vs) değiştirilerek farklı farklı günlerde belli ölçülerde verilmesi.
Tavuklarda doğru miktarda yem verilmesi.
Dışarıdan veriliçek olan yem maddeleri(Buğday,Arpa) vs doğru ölçüde ve araziye serpilerek verilmesi yumurta yemine karıştırılmaması
Özelikle mısır yumurta yeminde çok olduğu için extra mısır verilmemesi
Araziye yokca ve vs yem bitkilerin ekilmesinin avantaj olması

Hastalık Teşhis ve Gözlem
Tavukların kümes te ve arazide gözlemlemek çok önemli dir.
Tavuklar da bir çok rahatsızlık ve hastalığın belirtileri var dır.
Aksırkma,Tıksırma
Gözler de şişlik
Sürekli ve sık ani ölümler
Halsizlik yem yememe
Hırıltı,ve nefes alamama
Dışkısında kan lekesi
Dışkısı aşırı sulu olması(ishal)
Tavukların birbirlerini yaralaması
Tavuklarda kanat altı ve popoda bit kontrolü
Tavuklar da boynun dönmesi baçaklarının arasına boynunu sokması
Tavuklarda ani ve yüksek oranda verim düşüklüğü

Bu işi gerçekten profösyönel olan kişilerden doğru bilgileri alarak yapılmalı,kulaktan dolma bilgilerle yapılmamalı
8) Bilinçsiz ilaç kullanılmamalı
9) Çiftliğinize dışarıdan bakıçınız yada sizin dışında insanların sokulmaması
10)Dışarıdan az veya çok adet te bilinçsizçe tavuk,kaz,ördek vs gibi hayvanların sürünüze karıştrırmamalı
11)Sürünüze yeni yarka ilavesi yapmak istiyorsanız direk eski sürünüze karıştırılmamalı.(doğru şartların oluşturulması)
12)Süresi gelen aşı ların süresi geçmeden uygulanması(veba aşısı)
13)Belli doğru periyotlar da vitamin verilmesi
14)Belli periyotlar da kümesinizin temizliğinin yapılması
15)Tavuklarınız için kapalı kümesinde yada arazide huzurlu ortam sağlanması,tavuklarınız ne kadar huzurlu olursa bri okadar verimli ve sağlıklı olurlar.

Eğerki yanlış tavuk ile başlarsanız sonradan telafisi olmuyan büyük sıkıntılarla risklerle karşı karşıyasınız demek tir..
Peki Doğru Irk Yani Doğru Cins Hangisi dir.

Lohman Brown  :::::: Bu ırk tüm dünyada organik yumurta,doğal yumurta ,salma tavukçuluk sektöründe de en fazla tercih edilen ırk tır..

Türkiye de de lohman brown salma tavukçuluk sektöründe en fazla tercih edilen ırk Lohman Brown dur

Lohman Brown salma tavukçuluk için az yem tüketimi olması,yumurtaya giriş zamanının 18/19. haftada olması,salma olarak araziyi aktif ve verimli kulanması,yumurta istikrarının ve yumurta kabuk renginin uygun olması,sakin ve uysal bir karakterinin olması,gurk olmaması gibi önemli özelikleri sayesinde Organik Yumurta ve Salma Tavukçuluk sektöründe vazgeçilmez ve tartışılmaz lider ırk tır…Lohman Brown tüm dünyanın yemeklik yumurta sektöründe kahve rengi yumurta yapan lider yumurta ırkı dır..

Ligorin:::::Ligorin dünya üzerinde beyaz yumurta yapan lider ırk tır,inanılmaz verimli ve en az yem tüketimi ile beyaz yumurta üretiminde tek lider ırkı dır..

Fakat Ligorin salma tavukçuluk ta ve organik yumurta sektöründe beyaz yumurta yaptığı için tek başına beslenebiliçek bir ırk değil dir.Fakat adetli besi yapanlar lohman brown ırkı ile karışık besleyebilir ve bu sayede yumurta üretimi kahve ve beyaz yumurta olarak iki renk üretim ede edilir,buda doğallık ve köy yumurtası görüntüsü açısından çok ta olumlu olmaktadır..yumurta satışında çok daha avantajlı konumda olabilirsiniz,

Ligorin i bazı yörelerde ise özelikle istenmekte beyaz yumurtaya talep olmaktadır,bu durum istisna da olsa akdeniz bölgesinde bazı şehirlerde de beyaz yumurtaya talep olmaktadır..salma tavukçulukta yıllık 280/300 adet yumurta verimi vermektedir..

Ataks::::: Ataks tavuk u Ankara tavuk araştırmada da geliştirilen bir ırk tır,Ataks iki ayrı ırk ın birleşmesinden ortaya çıkan melez bir ırk tır.

Ataks yumurta verimi yüksek ve salma tavukçuluk için kulanılabileçek bir ırk tır, siyah renk olması itibari ile köy tavuğu görüntüsünden dolayıda da ayrıca sevilmektedir,

Ataks ama yinede yumurta verimi açısından lohman brown ve ligorin den daha geride dir, ve ayrıca yem tüketimi de daha fazladır,ayrıca ataks ortalama 5 ile 5,5 ayda yumurtaya girmekte dir ve yıllık 250/270 adet gibi yumurta verimleri olmaktadır..

Pleymut

Pleymut Tavuk halk arasında da çilli diye de bilinen bir ırk tır,  lar çok güzel bir bahçe tavuğudur,Yumurta verimleri ideal dir,pleymutlar diger ırklara göre biraz daha et verimleri yüksek ırklar dır..

Pleymut Tavuk lar ortalama 5 ay ile 5,5 aylık arasında yumurtaya girmekte olup senelik ortalama salma tavukçuluk ta 220/260 adet arasında dır..Yem tüketimleri ilk 3 ırk a göre en yüksek olan ırk tır,..

Alınan Irklar da Dikkat Edilmesi Gerekenler

Önçelikle almak istediğiniz ırk ın birinci kan dan mı ,doğru yemle yapılarak büyütüldü mü?aşıları eksizsiz yapıldı mı ?Sağlıklı ve doğru koşullarda yetiştirildi mi?

Bu hayvanların profösyönelçe veteriner kontrolünde tüm olması gereken teknik bakım ve aşı programının eksiksiz yapılmış olması gerekmektedir.

Yarka dediğimiz 16/17 haftalık (piliç) bu sektör de alınıçak en uygun yaş durumudur,çünkü 16 haftalık iken yarka aşı programı bitmiş olur yeni yeni vücud ları yumurtaya hazırlanmaya başlamış demek tir,yaklaşık 15 ile 30 gün arasında yumurtaya başlarlar,doğru şartlarda yetiştirilmiş yarka.

Fakat bu sektörde 16 haftalık denilerek daha küçük yaşta eksik yemleme yapılmış aşıları eksik ikinci kan civcivlerden merdivan altı üretim yapılan ve satılan hayvanlar bolça bulunmaktadır,veya yumurtlayan tavuk ve fiatı daha ucuz diye satılan yaşlı yumurtadan kesilmiş çıkma tavukların satışı olmaktadır,ne olursa olsun bir kaç tl ucuz diye rast gele alışveriş yapmamalısınız,çünkü bu tavukları problemli bir şekilde aldığınızda geri dönüşü ve telafisi yoktur..boş boşuna ya yem yedirirsiniz yumurta alamasınız yada elinizdeki hayvanlar ölmeye başlarlarlar ve ne yapsanız kurtaramassınız..

Ne olursa olsun doğru şekilde doğrıu şartlarda yetiştirilmiş gerçek olarak gramajını ve gününü tamamlamış ilk yumurtasını sizde yapıçak olan 16/18 haftalık arası yarka alınız..Bu Kurallar Olmassa Olmaz Kural dır,Bu Sektör İçin

Kesinlikle Merdiven Altı Üretimlerden ,Aşısız,2.Kan eksik Gramaj ,Yaşlı Çıkma Tavuklardan Uzak durunuz.

Bizi Arayın
WhatsApp chat