Küçükbaş Hayvancılık
GÜNÜMÜZDE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK
Küçükbaş hayvancılık nedir hangi hayvanlar küçükbaş kategorisine girer ve küçükbaş hayvancılığın ne gibi faydaları vardır bu tarz soruların yanıtı yazımızda paylaşacağız. Öncelik ile küçükbaş hayvan kategorisine giren hayvanlar; koyun, koç, kuzu, tavuk, tavşan, keçi vs. hayvanların yer alması ile nitelendirilmektedir. Küçükbaş hayvancılık ise; koyunculuk, keçicilik ya da kürk hayvancılığı kapsayan hayvancılık adına verilen isimdir. Küçükbaş hayvancılığın zahmeti az ve bakımı bir o kadar da kolaydır. Buna binaen yazımızda küçükbaş hayvancılığa dair temel bilgileri sizler ile paylaşacağız.
Ülkemizin hemen hemen her bir köşesinde küçükbaş hayvancılığı yapılmaktadır. Karadeniz bölgesinde koyun ırkları birbirinden farklılık göstermekte olup, Batı Anadolu bölgesinde ve sahil bölgesine bulunan koyunların diğer koyunlara nazaran kuyrukları ince ve yerli koyunlar olarak bilinmektedir. Orta Anadolu ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise bu durum farklılık göstermektedir. Bu bölgelerde koyunların kuyrukları atı ve sahil bölgesinde bulunan koyunların kuyruklarından daha yağlı kuyruğa sahip yerli koyunlar yetiştirilmektedir. Keçi cinsinden küçükbaş ise günümüzde Orta Anadolu’da yok olma sınırında olan Tiftik keçisi yani halk arasında Ankara keçisi olarak adlandırılan keçi cinsi Türkiye’nin dağlık bölgelerinde ve aynı zamanda ormanlık ve çalılık bölgelerinde daha çok yetiştirilmekte olup, bu bölgelerin hemen hemen hepsinde Karakeçi oluşturmaktadır. Buna binaen ülkemizin çeşitli yörelerinde az miktarda süt keçisi göze çarpmaktadır. Küçükbaş hayvancılık nedir diye sorduğumuz da ülkemizin yeni nesil insanları hayvancılığın daha kavramını bilmeden yetiştirilmektedir.
Küçükbaş hayvancılık nedir dediğimizde genellikle koyunculuk ve keçicilik olarak adlandırılmakta olup, Türkiye’de hüküm süren kurak iklim ve buna bağlı yetersiz otlaklar nedeni ile birlikte hayvanların yetersiz beslenmesine bağlı birçok hayvanımız küçük yapıya sahiptir.